WZDĘCIA

FERMENTACJA W JELITACH ZACHODZI U KAŻDEGO Z NAS...

Kłopotliwy problem...
W jelitach, w trakcie trawienia pokarmu, zachodzą liczne procesy fermentacyjne, których jednym z produktów są gazy. Ilość gazów zależy głównie od rodzaju pokarmu, który spożyliśmy. Wzdęcia bywają również spowodowane nadmiernym połykaniem powietrza (szczególnie u małych dzieci). Niekiedy wzdęcia są jednym z objawów zaburzeń drożności przewodu pokarmowego (np. w zaparciu lub niedrożności jelit). Wzdęcia dają znać o sobie w nieprzyjemny sposób. We wzdęciach mamy do czynienia z uczuciem pełności w obrębie jelit i z odgłosami przelewania się treści jelitowej. Dodatkowo chorzy uskarżają się na niekontrolowane uchodzenie gazów jelitowych o nieprzyjemnym zapachu. Silne wzdęcia mogą również być przyczyną bólów brzucha lub prowadzić do stałego uczucia napięcia w jamie brzusznej. Przy skłonnościach do wzdęć i wydobywania się gazów jelitowych powinno się ograniczyć spożywanie potraw powodujących wzdęcia. Należą do nich: cebula, rośliny strączkowe, kapusta, rzodkiew, czosnek, kapusta kiszona, niektóre owoce (np. morele) i sztuczne słodziki. Jedzenie bez pośpiechu zapobiega połykaniu dużej ilości powietrza. Herbatki z kminku, rumianku i kopru włoskiego łagodzą dolegliwości związane ze wzdęciami.

Kiedy wzdęcia są niepokojące i należy skontaktować się z lekarzem?

  • Gdy nagłym wzdęciom towarzyszą bóle brzucha i niemożliwe staje się oddanie kału i gazów.
  • Jeśli wzdęcia i gazy jelitowe nie ustępują lub powodują silne bóle brzucha.